Volejte od 8 do 20 h
702 308 025

Co lze řešit lépe, než podáním umělého mléka lahví?

21 Zář, 2021 | irena.blecha@gmail.com | No Comments

Co lze řešit lépe, než podáním umělého mléka lahví?

Pláč miminka

  • Kojenci často pláčou proto, že jsou přetažení, málo spinkali, nebo měli příliš mnoho zážitků přes den, které neumí zpracovat. V takovém případě je dobré miminko zkusit uspat na balóně, nošením v šátku či nosítku ideálně u prsa, pokud ho to uklidní. Nemusíme se bát, že usínáním u prsa se miminko rozmazlí. Je to jeho přirozená potřeba.
  • Miminko může plakat jen proto, že se potřebuje uklidnit, cítit maminku, může plakat kvůli nedostatku kontaktu kůže na kůži (KKK). Miminko, které pláče v KKK není dobré nechat na holé hrudi plakat, ale je lepší jej uklidnit jiným způsobem, když to potřebuje, např. nošením, houpáním atd.
  • Kolika či neutišitelný pláč miminka nemusí být způsoben bolestí bříška, ale nedostatečným spánkem během dne, velkou únavou, která způsobí, že miminko nedokáže usnout a potřebuje s tím pomoci.
  • Některá miminka opravdu mohou plakat kvůli nedostatečnému příjmu mléka. V tomto případě je dobré co nejdříve se zkontaktovat s laktační poradkyní Mamily v blízkosti vašeho bydliště, která Vám může pomoci s dokrmem takovým způsobem, který je dlouhodobě slučitelný s kojením. Podání láhve s umělým mlékem může vést k nechtěnému příliš časnému odstavu miminka se všemi zdravotními riziky, které podání umělé výživy přináší.
  • Miminka často pláčou proto, že se chtějí vyprázdnit mimo plínku. Tyto signály pro vyměšování se postupem času ztratí. Je však možné je využít a nespokojené miminko zkusit dát vyprázdnit např. nad umyvadlo nebo nějakou nádobu, misku apod. Tomuto se říká bezplenková komunikační metoda. Zní složitě, ale není, naopak. Časem bezpečně poznáte, jestli je miminko nespokojené proto, že má hlad, chce spinkat, nebo se potřebuje vyprázdnit.

Tento výčet důvodů pro pláč miminka určitě není konečný. Je ale důležité si uvědomit, že nespokojenost děťátka ještě nemusí znamenat hlad a nutnost dokrmu.

Neprospívání miminka

  • Pokud na pravidelných kontrolách u lékařky zjistíte, že miminko nepřibírá dostatečně, pravděpodobně dostanete doporučení k dokrmu miminka umělou výživou. Pokud se tak stane, doporučuji kontaktovat laktační poradkyni z Mamily, která Vám může pomoci tak, že dokrm nebude nakonec potřeba a nebo vám ukáže, jak dokrmovat takovým způsobem, aby nebylo ohroženo další kojení miminka.
  • Pokud má miminko změněný vzhled stolice (zelená, s hleny apod.), nemusí to vůbec znamenat, že je hladové. Pokud máte obavy, že by mohlo miminko přijímat málo mléka, doporučuji vám spojit se s laktační poradkyní Mamily.
  • Pokud má miminko více než 4 měsíce, neprospívání při kojení je lepší řešit časným zavedením příkrmů. Umělou výživu tak vůbec nepotřebuje. Laktační poradkyně Vám poradí, jak na to. V tomto případě je lépe podávat tzv. vysokokalorické příkrmy, které pomůžou děťátku překonat nedostatek mateřského mléka rychleji, než klasicky zaváděné zpočátku jednodruhové příkrmy.

Tlak okolí, že už je miminko na kojení velké

  • WHO doporučuje výlučné kojení do 6 měsíců a poté s příkrmy 2 roky a déle. Mateřské mléko je pro dítě důležité i ve věku, kdy u nás není kojení bohužel běžné. Děti se samy odstavují nejdříve ve 2,5 roce věku, většinou mezi 3. a 5. rokem. Mateřské mléko obsahuje po celou dobu kojení kvalitní živiny a také důležité nenahraditelné látky, mimo jiné i kmenové buňky. Každá „dávka“ kojení tak přispívá k dlouhodobému zdraví děťátka.
  • Spoustu maminek dlouhodobě kojí své děti i přes nesouhlasné pohledy okolí, protože vědí, že dělají pro své miminko to nejlepší. Pokud mají maminky pocit, že tlak okolí neustojí, často pomáhá, když se spojí s nějakou Podpůrnou skupinkou při kojení v okolí. Pokud o žádné nevíte, zkuste požádat o pomoc s hledáním skupinky některou z laktačních poradkyň ze seznamu Mamily.

 

Miminko, které začalo kojení odmítat

  • Toto chování se někdy nazývá také „bojkot kojení“ a je často spojeno s poklesem tvorby mléka po předchozí velmi dobré tvorbě. Děti reagují na tok mléka. I když nám připadá, že z prsa mléko teče poté, co se děťátko od prsu nespokojeně odtahuje, pravděpodobně není spokojeno se sílou toku. I tato situace má řešení a doporučuji kontaktovat laktační poradkyni.
  • Bojkotující děti často (avšak ne vždy) používají dudlík a mají méně kontaktu s maminkou, než by potřebovaly. Mezi první opatření by proto mohlo patřit omezení nebo lépe úplné vynechání používání dudlíku, společné spaní s miminkem, nošení, častější mazlení apod. S dalšími možnostmi nápravy vám pomůže laktační poradkyně.

Děťátko, které špatně (málo, nerado) jí

  • Omezení či úplně zrušení kojení v případě, že děťátko nepřišlo na chuť příkrmům, nedává žádný smysl a v této situaci nijak nepomáhá. Naopak tím děťátko připravíme o hlavní energetický příjem s tím, že na to děťátko často reaguje přesně opačně a situace s příkrmy a výživou děťátka se ještě zhorší. K tomu, aby dítě lépe jedlo často pomůže mimo jiné také čas a zlepšení kojení. Děti, které se velmi dobře a hojně kojí, jsou také často velmi dobrými jedlíky.
  • Mateřské mléko je hlavním zdrojem výživy pro dítě minimálně celý první rok života, i déle.